В Каспіт Трейд дали поради експортерам-вантажовласникам, як діяти у разі оголошення на судні «Загальної Аварії»

Судна, які зараз приходять в українскі порти — здебільшого зношені, часто ламаються та потрапляють у аварії. А ці аварії у деяких випадках можуть виливатися у Загальну Аварію, за умов якої можна понести дуже великі додаткові витрати, які нівелюють весь сенс комерційної угоди.

«Каспіт Трейд», отримавши досвід в такий ситуації, дає поради іншим учасникам, як запобігти великих втрат в подібних ситуаціях:

  1. Необхідно повністю виходити на офіційну переписку із судновласником та його юристами, із свого боку підключати до роботи спеціалізованих юристів та свою страхову компанію.
  2. Важливо працювати саме з профільними юристами, адже це дасть змогу не наробити помилок і вірно оформити всі документи для страхової компанії.
  3. Розраховувати у разі GA на швидкий ремонт судна не потрібно, бо судновласнику не вигідно переплачувати за прискорені роботи та доставку запчастин.
  4. Також не варто розраховувати на штрафи чи компенсації від власників судна — майже у всіх договорах на фрахт не вказані терміни, за які судно може прибути до місця призначення. І цей пункт нереально ввести у договір. В окремих випадках було, що судна стояли в ремонті по 3-4 місяці.
  5. Розраховувати на депозит від страхової компанії для покриття ЗА теж не варто. Для цього має бути страховка від першокласної європейської компанії, а вони як раз таки неохоче страхують українські вантажі.
  6. Взагалі при страхуванні вантажів слід обирати міжнародні страхові компанії, або українські, що перестраховуються в них.