Sunolta оскаржить в суді скасування Мінʼюстом реєстрації прав власності на зерновий термінал в Одеському порту

Група компаній Sunolta вимагає у суді визнати незаконними накази Міністерства юстиції України, якими чиновники скасували державну реєстрацію прав власності компанії на зерновий термінал в Одеському морському торговельному порту. З відповідною позовною заявою компанія звернулася до Господарського суду Києва.

Про це повідомила пресслужба Sunolta, пише Latifundist.com.

В компанії вважають, що державні посадовці грубо порушили принципи верховенства права, а їхні дії «мають всі ознаки корупційних правопорушень на користь рейдерів».

«Під загрозою опинилась стабільна робота зернового портового терміналу, коли під час війни бізнес з великими труднощами та ризиками намагається експортувати українське збіжжя. Враховуючи одіозність рішення Мінʼюсту суд вже прийняв рішення заборонити виконання наказів до розгляду справи по суті», — йдеться у повідомленні.

Рік тому група компаній Sunolta інвестувала у придбання технологічних потужностей з перевалки зернових культур на експорт у терміналі, що знаходиться в Одеському морському торговельному порту.

Зокрема, була придбана частина логістичних портових об’єктів та обладнання, що належали компанії GNT Group (зерновий термінал «Олімпекс Купе Інтернейшнл») та знаходилися у заставі українських банків «Південний» та «Восток» за борговими зобов’язаннями.

У грудні 2022 року спалахнула публічна юридична суперечка між GNT Group та її кредиторами — Argentem Creek Partners (АСР) та Innovatus Capital Partners. Конфлікт також стосувався зернового терміналу «Олімпекс Купе Інтернейшнл». Сторони заявили про можливі перебої у роботі зернового терміналу, що поставило під загрозу відвантаження аграрної продукції Sunolta, яка користувалась послугами цього терміналу в Одеському порту.

Група прийняла рішення інвестувати у зерновий термінал та розширити експортний потенціал за рахунок власних логістичних потужностей.

Майже через рік Мінʼюст прийняв до розгляду дві скарги від представників ACP на скасування реєстрації за підприємствами групи Sunolta прав на придбане майно. 

Чиновники Мінʼюсту розглянули скарги на користь ACP.