Щоб запустити біометанову галузь України, треба прийняти Проєкт закону про митне оформлення біометану — учасник ринку

Треба негайно прийняти в другому читанні Проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456». Це важливо як для компаній, що вже інвестували у біометанові заводи, так і для усього агросектору та економіки країни в цілому.

Про це пише на сайті Latifundist.com директор з розвитку та інвестицій ГК VITAGRO Сергій Савчук.  

«Ми побудували завод, встановили обладнання, проінвестували купу коштів, але завод стоїть, бо не маємо можливості експортувати продукт по газотранспортній мережі України. Проєктна потужність нашого біометанового заводу — 3 млн куб. м біометану в рік», — розповідає Сергій Савчук.

За його словами, в проєкт вклали €6 млн, створили біля 50 тимчасових та 15 постійних робочих місць. 

«Один середній біометановий завод — це 2-3 млн грн податків в різні бюджети та рівні протягом року. Це оренда, ПДФО, ЄСВ, податок на прибуток. Варто зазначити, що валютні надходження в Україну лише від одного нашого заводу можуть становити $3 млн на рік»,— говорить представник VITAGRO.

Він наголошує, що в Україні, в умовах заборони експорту природного газу, та низьких цін на природний газ, відсутності стимулів щодо споживання біометану, продати біометан з прибутком нереально, цей продукт збитковий. Тому єдиним варіантом для виробників працювати — це поставляти свій товар на європейський ринок, як ми і планували з самого початку.