Епіцентр модернізує свій насіннєвий завод на Хмельниччині та почне доробку товарного зерна

Насіннєвий завод «Епіцентр Агро»

Компанія «Епіцентр Агро» модернізує власний насіннєвий завод та збільшує потужності переробки на ньому. Цього року обсяг запланованої доробки зерна на підприємстві становитиме близько 10 тис. т. Для забезпечення більшої завантаженості на заводі будуть доробляти і товарне зерно.  

Про це повідомила пресслужба компанії.

Зазначається, що на підприємстві заплановане встановлення нового сучасного повнокольорового оптичного сортувальника, а також розглядається доцільність введення в експлуатацію нової сушарки шахтного типу.

Завод почав працювати у 2012 році. Його обладнали високотехнологічним устаткуванням Cimbria, та надавали послуги очищення, калібрування, протруєння та фасування насіння зернових, круп’яних та бобових культур, згодом — олійних. Проте у 2021-2023 рр. обсяг доробки скоротився до 7,9-9,9 тис. т на рік при потенційній потужності в 30 тис. т.

«Таке зниження ефективності було викликано як зміною структури посівних площ, так і зменшенням надання послуг стороннім організаціям у зв’язку з початком війни. Зокрема, частка доробки насіння сторонніх контрагентів в структурі прийнятого зерна в 2021 році сягала 36%, а в 2022 році — лише 6%», — розповідає начальник виробництва насіннєвого заводу Василь Дейнега.

Для зберігання вхідної сировини і готового насіння завод має складські потужності: 8 силосів загальною місткістю 4 тис. т з електронним контролем термометрії і активною вентиляцією, 2 ангари арочного типу на 4 тис. т, 6 складів підлогового зберігання загальною місткістю 1700 т.