Німці і поляки проведуть переговори щодо експорту українського зерна

Міністр продовольства та сільського господарства ФРН Джем Ездемір буде обговорювати експорт українського зерна з польськими колегами завтра, 1 березня. У Варшаві політик зустрінеться зі своїм новим польським колегою Чеславом Секерським. 

Про це повідомляє Укрінформ.

«Україна потребує нашої допомоги та солідарності, але насамперед спільного європейського підходу в питанні експорту зерна», — зазначив речник німецького аграрного відомства Міхаель Гаук.

При цьому він зауважив, що односторонні заходи не мають нічого спільного ані з солідарним ставленням до України, ані з цілями забезпечення продовольчої безпеки.

«Продовження лібералізації торгівлі є ключем для вирішення проблеми стабілізації зростання української економіки, це відповідає одній з цілей Договору про асоціацію між Україною і ЄС, яка має привести до поступової інтеграції в економіку ЄС», — нагадав речник.

Він зазначив, що протести польських фермерів викликають велике занепокоєння, а знищення цінних продуктів харчування — зерна — назвав неприйнятним політичним меседжем.

Речник МЗС Себастьян Фішер, свою чергою, додав, що після відновлення майже до довоєнного рівня обсягів експорту збіжжя чорноморським шляхом наземна доставка продуктів за допомогою «коридорів солідарності» скоротилася останніми місяцями орієнтовно на 13%. До того ж, зерно фактично не залишається у Польщі, а відтак не може істотно впливати на польський ринок.