Азійського ринку для України сьогодні фактично немає — Осадчук

Україна до кінця 2023 року поставляла зерно не лише на європейські ринки, але й до Азії. Китай купував українську кукурудзу, відповідно ріс попит і ціни на зерно. Зараз ситуація змінились. 

Про це на Agro Ukraine Summit розповів генеральний директор COFCO Agri Resources Ukraine Володимир Осадчук, пише Latifundist.com.

«Прийшов 2024 рік і контракти, які були, виконалися, і треба далі працювати. На сьогоднішній день, фактично азійського ринку в нас немає, є деякі продажі на Азію, але вони мінімальні. У нас лишився один ринок — ЄС», — каже Володимир Осадчук.

За його словами, європейський ринок зреагував на це зниженням цін на українську кукурудзу в напрямку Іспанії та Італії.

«Ми підходимо до ситуації, коли Південна Америка починає збирати свій врожай, і на сьогоднішній день кліматичні умови склалися дуже добре там. Відповідно найближчі пару місяців ми будемо дуже сильно конкурувати з Південною Америкою. Це говорить про те, що очікувати відновлення ринку в ціновому плані дуже важко», — додав Осадчук.

Нагадаємо, Україна невдовзі може почати експортувати горох до Китаю. Китайська сторона підписала фітосанітарний протокол, він вже на опрацюванні в Держпродспоживслужбі.