Сьогодні філія Бесарабська дає НІБУЛОНу вижити — Різак

Філія «Бесарабська» «НІБУЛОН», яка була побудована вже у воєнний період, дає компанії вижити, бо забеспечує доступ до міжнародних ринків. Вона також зіграла важливу роль і для українського експорту вцілому, коли глибокводні порти Одеси не працювали.

Про це в коментарі Elevatorist.com сказав директор по взаємодії з органами влади та з правових питань «НІБУЛОН» Михайло Різак.

Однак, за його словами, на сьогодні, зараз такий шлях експорту програє в маржинальності глибоководним портам Одеси.

«На сьогодні Бесарабія на 10 доларів дорожче в плані залізниці. І дорожча в плані доставки автотранспортом в порівнняні з глибоководними портами, оскільки це додаткові 250 км автошляхів і додаткові 200 км залізниці, що робить дисбаланс в конкуренції, здорожчує логістику»,— говорить Михайло Різак.

За його словами, компанія звертається до Мініфраструктури, Міжнародних асоціацій  з проханням вирівняти цю ситуацію, зокрема щоб «Укрзалізниця» забезпечила конкурентні умови доставки агропродукції до Дунайських портів порівняно з глибоководними портами чорноморського регіону.

Читати по темі: НІБУЛОН просить міжнародні проєкти допомогти придбати ще 250 вагонів-зерновозів та евакуювати флот із миколаївських портів

Як розповів Михайло Різак на форумі «AGRO UKRAINE SUMMIT: тренди та інновації у вирощуванні, зберіганні, переробці», у компанії «НІБУЛОН» 14 річкових елеваторів, це майже 50% всього елеваторного бізнесу. На сьогодні частина з них знищена, частина в окупації. Кілька річкових елеваторів здійснюють відвантаження на залізницю.

«На річковому елеваторі у верхній частині Дніпра у нас є залізничне сполучення. І зараз там йде відвантаження зерна у вагони. Тобто на елеватор звозиться зерно в тому числі і через воду, потім вантажиться у вагони, і вони рухаються в морські порти. Це колосальні затрати на логістику, що в зв’язку із зниженням світової ціни на закупівлю тієї ж кукурудзи створює глобальні проблеми закупівлі зерна в товаровиробника. Товаровиробники сьогодні на межі збитковості»,— підкреслює директор по взаємодії з органами влади та з правових питань «НІБУЛОН».