НІБУЛОН просить міжнародні проєкти допомогти придбати ще 250 вагонів-зерновозів та евакуювати флот із миколаївських портів

Проєкт USAID «Економічна підтримка України» допоміг «НІБУЛОНу» у минулому році придбати 50 вагонів-хоперів. Але компанія, за словами директора із взаємодії з органами влади «НІБУЛОНу» Михайла Різака, потребує збільшення власного вагонного парку.

Про це Михайло Різак говорив на круглому столі, організованого Міністерством відновлення, повідомляє пресслужба компанії.

«Нам вдалося значно покращити економіку перевезень протягом липня-грудня 2023 року за рахунок збільшення частки використання власних вагонів з 10% до 23%. Економічний ефект, який перерозподілився на закупівельну ціну для фермерів, склав $1,7 млн. І це за умов, що ці 50 вагонів-хоперів покривають потреби перевезень лише 1 з 9 річкових терміналів, які через війну втратили можливість відвантажувати на воду (ще 5 в окупації або зруйновані)»,— зазначив Михайло Різак.

За його словами, усього «НІБУЛОН» потребує 250 додаткових вагонів, що дозволить масштабувати ефект на всю мережу елеваторних комплексів.

«Ми просимо посилити підтримку USAID і не соромитися допомагати великим компаніям, які є посередником допомоги тисячам малих і середніх підприємств»,— говорить директор із взаємодії з органами влади «НІБУЛОНу».

Саме збільшення пропозиції вагонів від Укрзалізниці та їх надання від донорів у системному зв’язку зі здешевленням логістики на річці Дунай, на думку пана Різака, сприятимуть посиленню економічної спроможності всіх учасників експортного ланцюга.

Читати по темі: НІБУЛОН перевіз майже 30 тис. т зерна вагонами від USAID

У свою чергу для здешевлення логістики на річці Дунай критичне значення має і здійснення політичного впливу та організації заходів, спрямованих на створення умов для виведення флоту, заблокованого зараз у портовому вузлі Миколаєва.

«Протягом 2022-2023 років ми спостерігали збільшення ціни на фрахт на річці Дунай у понад три рази, а на сьогодні ціни залишаються в понад два рази більшими, ніж у довоєнний період. Саме евакуація флоту з миколаївського портового вузла має вирішити проблему дефіциту суден класу «річка-море» та повернути ціну на фрахт на довоєнний рівень. Крім цього, наявність інструменту евакуації дозволить відновити роботу суднобудівної галузі економіки України, яка з початку війни повністю зупинена. Ми просимо світову спільноту допомогти в збереженні робочих місць у суднобудівній галузі та надати роботу із будівництва вітряків, мостів та будь-яких інших проєктів, спрямованих на розвиток економіки в цілому»,— вважає Михайло Різак.