Україна може наростити виробництво рослинних олій до довоєнного рівня

Цього маркетингового року в Україні переробка ріпаку може досягти рекордної позначки, а виробництво соняшникової олії може зрости на 11,5% відносно останнього довоєнного МР.

Про це розповів генеральний директор «Асоціації Укроліяпром» Степан Капшук.

«Однією з особливостей поточного маркетингового року є значне нарощування внутрішньої переробки насіння ріпаку та відповідно зростання виробництва та експорту олії ріпакової та шроту. Внутрішня переробка насіння ріпаку може досягти рекордної позначки — 1,0 млн т. У липні-листопаді поточного маркетингового року перероблено понад 0,8 млн т. Виробництво олії ріпакової очікується на рівні 0,42 млн т, експорт — 0,40 млн т», — зазначили в асоціації.

У поточному МР прогнозують нарощування переробки соняшнику до 13,5 млн т. Це понад 90% від ресурсів соняшнику. Україна може наростити виробництво соняшникової олії до 6,0 млн т, що перевищить на понад 3% довоєнний 2020/21 МР.

«Дані прогнози є реалістичними, але тільки за умови максимальної переробки насіння олійних культур, зокрема насіння соняшнику, на вітчизняних потужностях, а також недопущення будь-яких обмежень експорту продукції з високою доданою вартістю, а саме олій рослинних та шротів. Найбільше це стосується олії соняшникової та шроту», — наголосили в асоціації.