Будувати зернові хаби замість стаціонарних елеваторів втричі дешевше — МХП

Головний інженер західної групи елеваторів МХП Володимир Занько
Джерело фото: Elevatorist.com

У 2018 році компанія «МХП» прийняла рішення будувати мобільні зернові хаби, на яких можна швидко прийняти і відвантажити зерно, та зберігати його в полімерних рукавах. Будівництво таких хабів втричі дешевше.

Про це Elevatorist.com розповів головний інженер західної групи елеваторів «МХП» Володимир Занько на форумі «ВЛАСНИЙ ЕЛЕВАТОР».

«Якщо ми говоримо про великі елеватори, то там вартість будівництва десь $170 за кубічний метр зберігання зерна. В перерахунку на рукавну технологію це майже втричі дешевше, тобто $55», — розповів головний інженер.

Крім того, будувати зерновий хаб набагато швидше. 

«Львівський елеватор» ми збудували за пів року. Почали в березні 2023 року, і на початку вересня він був повністю функціональний, приймав пізні зернові, сою, кукурудзу», — розповів Володимир Занько.

Експерт зазначив, що зерно в таких хабах зберігають в рукавах 9-10 місяців, при цьому показники якості продукції залишаються високими. Через рукава компанія перевалила вже понад 4 млн т зерна.

«МХП» розглядає цей напрямок роботи як перспективний. За словами головного інженера, при необхідності компанія буде і надалі будувати такі мобільні зернові хаби.

Нагадаємо, український завод «Планета Пластик» відкрив найбільший в Європі склад зернових рукавів власного виробництва.