Конкуренція на ринку реалізації продуктів переробки агропродукції ще жорсткіша, ніж на ринку сировини — думка

Перероблену сільгсопродукцію не так лего експортувати, як здається на перший погляд. Бо конкуренція на цих ринках відрізняється від сировинної.

Про це на конференції «Зерно і переробка» говорив аналітик Agrus Media Олексій Єрьомін.

«Конкуренція на цьому ринку просто жорстка. Набагато жорсткіше, ніж на завойованих нами ринках постачання сировини, які ми теж вже починаємо втрачати. Поляки нам закрили кордон. Насправді, зерна це практично не торкнулося. Найбільший вплив на продукти переробки, — соняшникову, соєву олії, соєвий шрот», — зазначив Олексій Єрьомін.

Він переконаний, що виробництво повинно йти туди, де є покупці і гроші, і що не варто будувати заводи заради очікування, ану ж «вистрілить».

«Знайти покупця дуже складно: ринки закриваються, вводяться квоти, — там всі прекрасно захищаються. Якщо навіть вийде, де гарантія, що знову перевізники не перекриють кордон? Переробка для скотарства також має свої ризики», — вважає Олексій Єрьомін.

Якщо брати не глибоку переробку, а, скажімо, ринки замороженої хлібобулочної продукції, то власник ТЗОВ «Хлібодар» Валерій Богуцький зазначив, що вони відкриті для України. Можна експортувати такий товар в Африку, Азію. Але тут виникає ще один виклик для виробника. Ринок вимагає якості.

Валерій Богуцький наголошує на тому, що українську продукцію будуть купувати лише в тому випадку, якщо вона зроблена з якісної сировини.