Для заходу України вартість логістики до кордонів і до чорноморських портів практично однакова — Spike Brokers

Комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей
Джерело фото: Elevatorist.com

Логістика зерна для заходу України обходиться на рівні 75-95 євро/т незалежно від напрямку відвантаження.

Про це розповів комерційний директор Spike Brokers Олександр Соловей на форумі «ВЛАСНИЙ ЕЛЕВАТОР».

«Вартість транспортування зерна із заходу України до кордонів з Європою в середньому коливається на рівні 25 євро/т, а до портів Чорного моря — близько 40 євро/т», — каже Олександр Соловей.

Він зазначив, що експортери з заходу України активно відвантажують продукцію в напрямку центральної, західної та південної Європи. Вартість такого транспортування коливається від 50 до 70 євро від кордону.

«При цьому вартість транспортування морем з Чорноморських портів в силу обставин військових ризиків складає 35-45 євро. Це без перевалки, тому що вона і в портах, і на кордоні коливається в межах однієї цифри $15-20», — каже Олександр Соловей.

За його словами, це експортери із заходу України можуть бути більш гнучкими та мати альтернативу, якщо якийсь шлях збуту стане дорожчим.

«Якщо у західноукраїнських регіонів буде більш сприятлива вартість логістики до західних кордонів в порівнянні з Чорним морем, то захід буде активно балансувати між цими двома ринками. І це прекрасно, тому що в Україні з'являються хороші альтернативи для збуту», — зазначив Олександр Соловей.