Польща запропонувала Україні врегулювати ситуацію з перетином кордону вантажівками

Польща запропонувала Україні врегулювати ситуацію з перетином кордону вантажівками.

Про це йдеться в повідомленні польського міністерства.

Польський міністр інфраструктури Анджей Адамчик написав листа до віцепрем’єра Олександра Кубракова, в якому запропонував скасувати обов’язкову реєстрацію в системі «єЧерга» транспортних засобів, що повертаються з України до ЄС порожніми. Анджей Адамчик зазначив, що «єЧерга» в даному випадку значно збільшує час очікування для таких вантажівок.

На думку польських протестувальників, ця система «дозволяє нерівноправне ставлення щодо українських та польських перевізників».

«Міністр Анджей Адамчик закликав до термінових дій щодо виконання вимог польських автоперевізників, які перебувають під відповідальністю української сторони. Тому ідея полягає у тому, щоб виключити вимогу про реєстрацію в електронній черзі транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС без вантажу, як мінімум на двох прикордонних переходах: Зосин-Ущилуг та Ніжанковіце-Малховиці. Міністр висловив сподівання, що Рада Міністрів України ухвалить це прохання, оскільки це буде акція, спрямована на благополуччя українських та польських водіїв, перевізників та підприємців з інших галузей економіки», — інформує міністрество.

Проте перевізники, що протестують, вимагають, перш за все, відновлення дозволів на міжнародні перевезення, які були скасовані згідно з угодою між Євросоюзом та Україною, що набула чинності з 1 липня 2022 року.

Тож польський міністр звернувся до комісара ЄС з питань транспорту Адіни Валеан з проханням створити спільний комітет для аналізу впливу угоди про лібералізацію транспортних перевезень з Україною на ринок автомобільних перевезень ЄС.

Нагадаємо, на пункті пропуску «Шегині-Медика» польські страйкарі розпочали цілодобові блокування.