В УЗ пояснили, чому дорожчають вагони-зерновози

Завдяки роботі тимчасового коридору зріс попит на перевезення зерна залізницей. До того ж зерновий ринок зараз входить в піковий період перевезення та експорту зерна, адже почався активний експорт кукурудзи. У вересні в експортному сполученні залізницею перевезено 1,075 млн тонн. А в жовтні вже близько 1,73 млн тонн (+61%).

Це одна з причин росту вартості оренди вагонів, пояснив заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов виданню Rail.Insider.

  • Збільшенням загального сезонного попиту на зерновоз (зазвичай тільки 2-3 місяці на рік, восени ми маємо сезонний пік вартості використання вагона);
  • Суттєве підвищення швидкості руху вагонів-зерновозів УЗ. Наприклад, в напрямку портів швидкість руху для маршрутних відправок зросла з 138 км/добу до 253 км/добу (+83,3%); для групових відправок швидкість зросла з 50 км/добу до 111 км/добу. Але зазначу, що  збільшення швидкості руху вагонів — це фактичне здешевлення вартості використання вагонів, адже замовнику доведеться платити за меншу кількість діб використання вагонів.

Читати також: Оренда зерновозів УЗ значно подорожчала в листопаді

Валерій Ткачов зазначає, щоб підтримати аграріїв, УЗ планує:

  • додатково запропонувати на аукціонах власні вагони-мінераловози для перевезення зерна (додатково близько 380 одиниць цього рухомого складу);
  • виставляти усі наявні вагони-зерновози через аукціони (в залежності від обороту вагонів / швидкості руху вагонів) УЗ має змогу забезпечити близько 200-300 вагоновідправок зерна у власному вагоні щодоби (частина парку УЗ — приблизно 700-800 зерновозів, — ред.) вже задіяна для експортних перевезень з перестановкою візків на західних кордонах, зерновози курсують по території Польщі та Румунії).