Обмеження експорту українського зерна до ЄС не впливає на ціни — Сольський

Введені Єврокомісією обмежнення на окремі види української агропродукції не вплинули на стабілізацію цін, як того очікували деякі прикордонні країни. Ціни і надалі продовжують знижуватись.

Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський виступаючи під час засідання Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства в Люксембурзі, повідомила пресслужба Мінагрополітики.

«На це впливає чимало чинників, зокрема, високі врожаї в Бразилії та Австралії. Очевидно, що ключову роль у зниженні цін грає не українське зерно», — зазначив Микола Сольський.

Він також нагадав, що для забезпечення безперебійного експорту Україна розробила новий механізм. Йдется про ліцензування окремих видів аграрної продукції, до експорту якої виникало найбільше питань.

Процедура передбачає видачу ліцензії від Українського Уряду протягом 30-ти днів з дня отримання заявки на експорт. Протягом цього часу Україна інформує Європейську комісію та відповідну країну про отримання заявки на експорт. Без погодження цієї країни ліцензія на експорт з України не видається.

Микола Сольський запросив країни, які ще не визначились, долучатись до впровадження такого формату співпраці.