Українська та російська соняшникова олія посилюють конкуренцію на світових ринках

Українська та російська соняшникова олія ще більше посилять конкуренцію на світовому ринку у 2023/24 МР.

Про це розповіла керівниця відділу аграрних ринків у Чорноморському регіоні та редакторка видання Argus AgriMarkets Вікторія Блажко, пише «АПК-Інформ».

Вона відзначила, що Україна залишається найбільшим у світі експортером соняшникової олії, навіть за умов порушених логістичних ланцюжків. Проте частка України у світовому експорті зменшується через збільшення експорту соняшникової олії з Росії.

«Тиск РФ дедалі зростає… Російська продукція тисне за рахунок покращення якості, ціни та збільшення обсягів виробництва соняшнику», — говорить Вікторія Блажко.

Основною зоною конкуренції, за словами експерта, є Індія та Китай, інші країни Азії та Африки.

«Росія стає головним постачальником соняшникової олії до Китаю… Китайці зацікавлені в українській олії, але вони будуть її купувати тільки з українських портів, саме відвантажених з портів. Що стосується Індії — українська продукція зберігає свою частку ринку, але тиск з боку Росії посилюється», — підкреслила Вікторія Блажко.

Вона також звернула увагу на важливу для ринку новину щодо заборони імпорту рослинних олій Іраном з 23 жовтня. Іран є великим покупцем російської соняшникової олії, тому вся ця продукція, що відвантажувалася до цієї країни, опиниться на світовому ринку і буде чинити додатковий тиск на експорт продукції з України.