Експортери вже подають заявки на ліцензування за новими правилами ЄС — Тарас Качка

Експортери вже направили заявки на видачу ліцензій для експорту чотирьох культур до країн ЄС за новими правилами. Йдеться про Румунію та Болгарію.

Про це розповів заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка в коментарі Latifundist.com.

«Надійшло пару заявок, нам зараз головне налагодити те, що йде транзитом. Помінялася система з їхнього рішення на наше, там ми налагоджуємо деталі. А заявки на експорт є: дві на Румунію, три на Болгарію, ми з ними працюємо», — сказав Тарас Качка.

Читайте за темою: Експерт по якості Cotecna Надія Миценко: Найчастіші проблеми експортного зерна — хлорпірифос та псування в дорозі

Він наголосив, що про квотування експорту не йдеться. Також можна подавати заявки на отримання ліцензій щодо експорту до Польщі й Угорщини, але там поки що діє національна заборона. Обмежень по тоннажу на одну ліцензію не буде. Час розгляду заявки з української сторони складатиме близько 30 днів.

«Ми будемо розуміти, який на сьогодні попит на експорт безпосередньо до цих країн. Цей попит не безмежний. Будемо дивитись, який попит там, тому що все залежить від культури. Чотири культури, різна структура ринку, різна сезонність. Зараз там в когось є питання по соняшнику, завтра будуть питання по пшениці», — зазначив Тарас Качка.