Єврокомісар пропонує субсидувати логістику з України, але залишити обмеження на експорт

Єврокомісії варто виділити субсидії для українських компаній, які експортують зерно через порти ЄС. Водночас заборону на ввезення української агропродукції в п’ять сусідніх з Україною країн, яка закінчується 15 вересня, варто продовжити, інакше це призведе до великої втрати для їхніх виробників.

Про це  31 серпня сказав комісар із сільського господарства Януш Войцеховський на засіданні комітету Європейського парламенту з сільського господарства, пише «Радіо Свобода»

Зазначається, що сума субсидії може становити 20-40 євро на тонну зерна. Тож загалом необхідно до 600 млн євро для експорту близько 20 млн тонн зерна з України.

«Це було б дуже хорошим рішенням для вирішення проблеми, яка є дуже складною. В нас є лише три варіанти. Один із них — заблокувати український імпорт. Неприйнятно, тому що тільки росія буде щаслива від такого. Другий — повна відкритість ринку для України. Це драма для фермерів із «прифронтових» країн. Третій варіант — підтримати український експорт, український транзит і продовжити цю регіональну заборону для п’яти країн-членів до кінця року», — сказав Войцеховський.

Він додав, що вважає оптимальним рішенням третій варіант.

Рішення щодо заборони на імпорт українських агротоварів ще не схвалене. Пропозиція щодо покриття логістичних витрат для України ще на стадії обговорення.

«Це також обговорюється на платформі: Європейська комісія, Україна та п’ять держав-членів. Держави-члени підтримують цю пропозицію. Україна схвалює одну частину пропозиції, яка стосується підтримки транзиту, а не подовження тимчасової заборони на імпорт до п'яти держав-членів. Але я вважаю, що це найкраще компромісне рішення», — резюмував єврокомісар.