Генеральний секретар ООН надіслав рф пропозицію про відновлення зернової угоди

У четвер 31 серпня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сказав, що надіслав міністру закордонних справ росії Сергію Лаврову «набір конкретних пропозицій» для відновлення угоди, яка дозволить безпечно експортувати українське зерно через Чорне море.

Про це повідомив Reuters.

Росія вийшла з угоди в липні. 

«Я вважаю, що ми представили пропозицію, яка могла б стати основою для поновлення, але поновлення, яке має бути стабільним. У нас не може бути Чорноморської ініціативи, яка рухається від кризи до кризи, від призупинення до призупинення. Нам потрібно мати щось, що працює і що працює на благо всіх», — сказав Антоніо Гутерріш.

Російський дипломат на умовах анонімності сказав Reuters, що «в листі Гутерріша до Лаврова немає жодних відкриттів», і що він просто «підсумовує попередні ідеї ООН, які не пройшли».

Лист Гутерріша надійшов напередодні зустрічі президента росії Володимира Путіна та його турецького колеги Таїпа Ердогана. Два турецьких джерела повідомили Reuters, що пара зустрінеться в понеділок і в першу чергу обговорить експорт чорноморського зерна.