Росіяни не наважаться атакувати кораблі із зерном в водах країн НАТО — Резніков

Україна зможе забезпечити постачання зерна до інших країн, спираючись на успішний досвід проходження першого судна тимчасовим морським коридором з портів у Чорному морі,

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков, передає «Укрінформ».

Під час спільного брифінгу з міністром оборони Болгарії Тодором Тагаревим в Одесі у понеділок, 21 серпня, Резніков нагадав, що проходження судна з України до Босфору відбулося територіальними водами України, Румунії, територіальними водами Болгарії та Туреччини.

«Важко собі уявити, що росіяни настільки нахабно б наважилися атакувати судна в територіальних водах трьох країн НАТО. І я маю надію, я маю оптимістичну оцінку, що ми і далі зможемо от таким коридором забезпечувати постачання української їжі до країн світу», — заявив він.

Резніков додав, що зараз російський флот не перебуває у зоні 100 морських миль від українського берега, ховаючи свої кораблі ближче до Новоросійська та Керченської протоки.

Своєю чергою міністр оборони Болгарії зазначив, що днями близько 100 суден пройшли у обох напрямках через Босфор, це говорить про те, що трафік у протоці не зупинено.

«Із цих суден лише декілька були українськими, але я вірю, що така робота буде продовжуватися і в майбутньому. Безумовно, це займає час, але нам потрібно переконатися у тому, що всі ці шляхи сполучення безпечні, що не мають місця жодні провокації російської сторони», — додав Тагарев.

ВМС ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року. Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення.

16 серпня перше судно вийшло з Одеського морського порту та перетнуло Чорне море, майже увесь час перебуваючи в територіальних водах спершу України, надалі — Румунії, Болгарії та Туреччини.