Новий сезон соняшника стартував із цін в діапазоні 14500-15000 грн за тонну — ВАР

В південних регіонах України почалися перші обкоси соняшника. Ринок поступово переходить на торгівлю новим врожаєм, на який є як попит, так і гідні ціни.

Про це йшлося 22 серпня  під час щотижневого брифінгу, організованого аналітичним центром кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР, повідомляє пресслужба Всеукраїнської аграрної ради.

«Новим врожаєм соняшника вже торгують на базисах FOB та CIF, нещодавно Італія закупила партію української олійної в тисячу тонн за ціною 465$/т. Переробники вже озвучують ціни на рівні 370$/т без ПДВ, можна очікувати, що закупівельні ціни  у серпні-вересні будуть триматися в діапазоні 14500-15000 грн/т»,— зазначають в аналітичному департаменті кооперативу «ПУСК».

Синоптики прогнозують високі температури повітря і відсутність опадів, ніщо не буде заважати збиральній кампанії, отже пропозиція соняшника буде зростати.

«Якщо  значних опадів не буде, то в середині вересня можна очікувати традиційне зниження цін на 1000-1500 грн/т, цінники опустяться  до 12000-13000 тис. грн/т під тиском збору врожаю. Але в листопаді-грудні діапазон зросте до 17000-18000 тис. грн/т. Сезонна модель в цілому показує тренд до зростання цін»,— прогнозують аналітики.

За їхніми словами, глобальне зростання цін на рослинні олії також підтримає рівень закупівельних цін на український соняшник.