У порту Одеса залишається майже 40 суден — Гуменюк

У порту Одеса перебувають майже 40 суден. Окрім того, є судна і в портах Чорноморськ і Південний. Україна наразі робить усе можливе, аби відновити навігацію в акваторії Чорного моря в межах гуманітарного коридору.

Про це сказала керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, пише Укрінформ.

Як зазначила Наталія Гуменюк, на початку повномасштабного вторгнення, коли РФ оголосила північно-західну частину Чорного моря місцем проведення контртерористичної операції, хоча «інших терористів, крім РФ, там не було», приблизно 100 суден були заведені в українські порти.

«Коли розпочав функціонування «зерновий коридор», відповідні судна, які могли бути завантажені збіжжям і вийти, вони дійсно працювали в рамках цього зернового коридору, але близько 40 суден ще залишається в порту Одеси. Ще є певні залишки суден в Чорноморському і Південному з тих, які заходили. Але треба усвідомлювати, що судна різної кваліфікації призначені для перевезення в тому числі і пально-мастильних матеріалів, і це додаткова небезпека у випадку прямування таким маршрутом. Розмінування моря… нікуди не зникло, часом, за інформацією наших партнерів, навіть посилилось. Після завершення «зернової угоди» РФ вживала заходів для того, щоб посилити мінну небезпеку в територіальному морі України», — заявила Наталія Гуменюк.

Вона запевнила, що Сили оборони роблять усе можливе, аби забезпечити безпеку судноплавства.

«Розуміти треба одне: ми не здатні на сьогодні в абсолюті протралити повністю весь шлях, щоб убезпечити від наявності мін, але максимально докласти зусиль можемо»,— зазначила керівниця.

Відповідаючи на запитання, чи можна вважати прохід судна Joseph Schulte поодиноким випадком, вона зазначила, що функціонування такого коридору для інших суден цілком можливе.

«Це досить специфічна історія, але загальне функціонування такого коридору цілком можливе. Саме так функціонували «зернові коридори», але був дуже суттєвий нюанс — гарантії ООН і Туреччини, які були долучені до цих угод. І не тільки Сили оборони України забезпечували безпекову складову, а саме наявність цих гарантій стримувала ворога дуже суттєво», — наголосила речниця.

Вона також зауважила, що функціонування такого коридору передбачає усвідомлення судновласниками небезпек і відповідальності за рішення про можливість прямування судна.

«Налаштування такого гуманітарного коридору для відновлення навігації в акваторії Чорного моря — це надзвичайний прорив, надзвичайна операція, яку ми запровадили в тих умовах, в яких були затиснуті терором РФ, але тим не менше перший пішов, як то кажуть, експеримент вже розпочато, і будемо сподіватися, що інші судна також зможуть безпечно вийти з портів України», — зазначила Наталія Гуменюк.