На відновлення зернової інфраструктури Кернелу знадобиться $20 млн

В «Кернелі» порахували, що на відновлення знищеної та пошкодженої ворогом зернової інфраструктури, агрохолдингу знадобиться $20 млн. Роботи з відновлення можуть тривати у деяких випадках до 12 місяців.

Про це йдеться у повідомленні компанії на Варшавській фондовій біржі.

Орієнтовна вартість втрачених товарів «Кернел» становить приблизно $12 млн.

Нагадаємо, що від російських обстрілів спочатку суттєво постраждала зернова інфраструктура компанії в українських портах Одеса та Чорноморськ.

Згодом, 24 липня 2023 року, ще один обстріл Росії був націлений на порт Рені на річці Дунай. Атака завдала шкоди портовій інфраструктурі, вплинула на активи Групи з перевантажувального терміналу рослинної олії — призвела до втрати 6 тис. т складських потужностей, пошкодження залізничних приймальних ємностей та трубопроводного обладнання. Крім того, розлито та втрачено майже тисячу тонн соняшникової олії.

6 серпня 2023 року значний ракетний удар вразив один з елеваторів «Кернел», розташований в Хмельницькій області. Атака призвела до знищення 21 тис. т складських потужностей та авторозвантажувального обладнання. Крім того, зазнали пошкоджень сховища обʼємом 44 тис. т, сушарки та адміністративні будівлі.

«Серія атак досягла кульмінації 16 серпня 2023 року, коли російські безпілотники обстріляли та завдали серйозної шкоди всім зерносховищам, що належать зерновому терміналу Групи в порту Рені. Цей штурм також призвів до знищення цінного вантажного обладнання», — повідомили в «Кернел».

Кернел також повідомив, що в результаті розірвання росіянами зернової угоди експорт зерна компанії в липні впав до 10 тис. т, шроту соняшникового — до 33 тис. т, а насіння соняшнику до 84 тис. т.

Важливо зазначити, що як обладнання, так і запаси, які постраждали, не мають страхового покриття від таких непередбачуваних подій. Отже, ці події негативно вплинули на позицію ліквідності агрохолдингу, підкреслюючи фінансові проблеми, спричинені поточними обставинами.