До Туреччини прибуло перше судно гуманітарного коридору із України

Контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу, що першим скористався встановленим ВМС ЗСУ для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів, прибуло з Одеси до Стамбула.

Про це повідомляють Порти України.

Станом на ранок 18 серпня судно перетинало протоку Босфор. Пізніше турецькі ЗМІ уточнили, що Joseph Schulte має стати на якір у порту Амбарлі на півдні Стамбула.

Контейнеровоз Joseph Schulte перебував у порту Одеса з 23 лютого 2022 року. Судно 16 серпня 2023 року вийшло з українського порту та перетнуло Чорне море, майже увесь час перебуваючи в територіальних водах спершу України, надалі — Румунії, Болгарії та Туреччини.

Минулого тижня ВМС ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року.

Коридор першочергово буде використовуватися для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.