В Мінагрополітики поліпшили прогноз цьогорічного урожаю на 4%

Міністерство аграрної політики України поліпшило прогноз урожаю у 2023 році приблизно на 4% у зв'язку зі сприятливими погодними умовами.

Про це повідомив міністр Микола Сольський в ефірі національного телемарафону, пише Інтерфакс-Україна.

«Ми скоригували прогноз нашого врожаю цього року порівняно з торішнім ... на 10% вниз...І ми вже скоригували в кращий бік цей прогноз: ми думаємо, що падіння буде на відсотків +/- 6 порівняно з минулим роком. Це попередньо, тому що попереду ще кілька місяців»,— сказав міністр.

Початковий прогноз базувався на зміні структури посівних площ на користь дорожчих культур, але з меншою врожайністю (наприклад, соя або соняшник замість кукурудзи), а також меншими вкладеннями в землю.

Сольський уточнив, що вже кілька тижнів триває збирання ріпаку, ячменю та пшениці.

«Ріпаку (буде) як минулого року, можливо, навіть трохи більше. Ячмінь — менше, оскільки менше посадили, відсотків на 15-20. І пшениці буде менше, оскільки менше посадили. Сподіваємося компенсувати яровими культурами восени, але не будемо загадувати»,— зазначив міністр.

Як повідомлялося, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький наприкінці червня спрогнозував урожай зернових цього року на рівні близько 46 млн тонн порівняно із 53,1 млн тонн у попередньому сезоні.

Водночас Укргідрометеоцентр на початку липня дав більш оптимістичну оцінку — близько 49,6 млн тонн.