Для експорту українського зерна потрібні «зелені коридори» — УЗА

«Українська зернова асоціація» звернулась офіційно до виконавчого віце-президента, комісара з питань торгівлі Європейської Комісії Валдіса Домбровскіса, з пропозиціями по альтернативним маршрутам експорту зерна з України до європейських портів з подальшим відвантаженням до третіх країн.

Про це повідомляє пресслужба УЗА.

УЗА запропонувала Єврокомісії збільшити експорт Шляхами солідарності на 1-1,5 млн т на місяць, компенсувавши частину витрат європейських перевізників та портів, що здійснюють транзит українського зерна. Такий крок може суттєво зменшити вартість перевезення зерна та дасть можливість українським аграріям беззбитково вивезти надлишки зерна до країн, що потребують українського зерна та стабілізувати глобальну продовольчу безпеку.

Це можна зробити за рахунок експорту зерна через порти країн Балтії (Клайпеда та інші), Німеччини (Росток, Гамбург), Нідерландів (Роттердам), Хорватії (Рієка), Італії (Трієст) та Словенії (Копер). Розвиток цих маршрутів активно підтримується Європейською комісією.

Варто зауважити, що ці маршрути мало задіяні через складність і вартість логістики порівняно з іншими маршрутами. Різниця в ціні становить приблизно 30-40 євро за тонну.

Відтак, УЗА просить ЄС запровадити «зелені коридори» для української сільськогосподарської продукції до морських портів країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії, які включатимуть:

1) перенесення санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю з пунктів пропуску на кордоні з Україною на територію країни призначення, що забезпечить значне збільшення експорту;

2) запровадження субсидій від Європейської Комісії для компенсації європейським перевізникам додаткових логістичних витрат на транзитні перевезення та часткової компенсації європейським портам — так званих портових витрат на українське зерно.

Нагадаємо, що у 2022 році Україна зібрала понад 73 млн т зернових та олійних культур, а експорт у сезоні 2022/2023 року склав близько 58 млн т. Понад 29 млн т зернових та олійних було експортовано українськими чорноморськими портами в рамках Зернової ініціативи, трохи більше 15 млн т — дунайськими портами і близько 14 млн т - залізницею та автотранспортом. 

Цього року українські виробники можуть зібрати близько 69 млн т зернових та олійних культур, а прогнозований обсяг експорту у 2023/2024 маркетинговому році може скласти близько 45 млн т. Звичайно, додатково Україна також експортує олію та шроти — близько 9-10 млн т на рік.