Щоб замовити вагони-зерновози, не потрібно брати участь в аукціонах — Ткачов

Для того, щоб отримати зерновози зараз не потрібно брати участь у аукціонах. «Укрзалізниця» готова надати вагони-зерновози усім бажаючим відправникам, хто замовить в АС «Месплан» перевезення у вагонах перевізника.

Про це розповів заступник директора Департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

За його словами, для замовлення вагонів потрібно в АС «Месплан» ввести замовлення на перевезення зерна у вагоні-зерновозі ЦТЛ і проставити електрону заявку на перевезення на конкретну дату навантаження.

«Головні переваги у використані вагонів АТ «Укрзалізниця»: фіксована вартість використання вагону на рейс ( вартість не переглядається потім, відправник сплачує повну вартість в момент відправлення вантажу); гарантована подача вагонів під завантаження на визначену дату ( для цього в штаті ЦТЛ цілодобово працює штат диспетчерів»,— зазначає Валерій Ткачов.

Він також нагадав, що вагони-зерновози (ЗРВ) власності АТ «Укрзалізниця» значно здешевшали. З 01 липня 2023 року вартість використання зерновозів (ЗРВ) філії ЦТЛ АТ «Укрзалізниця» складає лише 300 грн/доба без ПДВ.

«Основна причина здешевлення вартості використання зерновозів ЦТЛ - суттєве зменьшення попиту на вагони-зерновози на ринку перевезень через падіння загального обсягу перевезення зерна, блокування «зернового коридора», введення обмежень сусідніми західними країнами на експорт зерна (Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина і т.д)»,— пише Валерій Ткачов.

Останні 3 місяці відсоток утилізації (використання) вагонів-зерновозів ЦТЛ становив:

  • квітень — 16,35%;
  • травень — 6,02%;
  • червень — 1,53%.

На сьогодні філія ЦТЛ АТ «Укрзалізниця» оперує парком вагонів- зерновозів майже 5 400 одиниць (ЗРВ).