Оприлюднили точку зору Володимира Зеленського на припинення зернової угоди

Президент України Володимир Зеленський після офіційного сигналу Російської Федераціїдав про припинення зернової угоди дав розпорядження Міністерству закордонних справ підготувати офіційні сигнали до Організації Об’єднаних Націй і до Туреччини для того, щоб вони відповіли, що вони готові продовжувати українську ініціативу.

Таку цитату Президента на своїй сторінці у Facebook дав його прессекретар Сергій Нікіфоров.

«У нас були дві угоди: Україна, Туреччина, ООН; інша угода – Росія, Туреччина, ООН. Тому, коли Росія каже, що вона зупиняє, — вона зриває свої домовленості з Генсеком ООН Гуттерішем і з Президентом Ердоганом. Не з нами. У нас не було ніяких з ними домовленостей»,— пояснив Володимир Зеленський.

За його словами, навіть без РФ треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор.

«Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, — то всі готові продовжувати постачання зерна»,— говорить Президент України. 

Нагадаємо, Росія офіційно відмовилася продовжити дію зернової угоди, термін якої закінчується сьогодні, 17 липня. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. При цьому він зазначив, що Росія повернеться до угоди, якщо виконають її умови. 

В свою чергу, у МЗС РФ заявили, що через санкції, які продовжували запроваджувати США, ЄС і Велика Британія «російські банківські платежі, страхування та транспортна логістика, постачання запчастин та закордонні активи виявилися повністю заблокованими».

«Вимушені констатувати, що із п'яти передбачених Меморандумом Росія-ООН системних завдань не виконано жодного. Відповідно до пункту Н домовленості російська сторона заперечує проти її подальшого продовження», — йдеться у заяві.

Це означає:

  • відкликання гарантій безпеки судноплавства;
  • згортання морського гуманітарного коридору;
  • відновлення режиму тимчасово небезпечного району у північно-західній акваторії Чорного моря;
  • розформування спільного координаційного центру у Стамбулі.