На фоні припинення зернової угоди ф'ючерси на пшеницю в Чикаго зросли на 4,2%


Джерело фото: bloomberg.com

Росія повідомила Туреччину та Організацію Об'єднаних Націй, які були посередниками зернової угоди, що вона не продовжить угоду. Москва заявила, що повернеться до угоди, коли її умови будуть виконані. На цьому фоні ф'ючерси на пшеницю в Чикаго зросли на 4,2%.

Про це пише Bloomberg.

Угода забезпечила безпечне проходження майже 33 мільйонів тонн експорту зернових через Чорне море з моменту її підписання в липні 2022 року, допомогши світовим цінам на продовольчі товари знизитися з рекордних рівнів, досягнутих після вторгнення Росії.

Однак протягом останніх місяців коридор неодноразово стикався з перебоями і був майже порожній. Більший ризик полягає в довгостроковій перспективі, оскільки роздроблена та дорога експортна логістика може підштовхнути українських фермерів до подальшого скорочення врожаю, який і без того скорочується під тягарем війни.

З кінця минулого місяця не було схвалено нових суден для участі в зерновій угоді, і Росія заблокувала один із трьох відкритих портів. Тривалість перевірки суден поступово зросла, і в першій половині цього місяця проходило менше однієї перевірки на день.

Закриття зернового коридору підвищить залежність України від альтернативних торговельних шляхів через річку Дунай і сусідніх з Україною країн Європейського Союзу, хоча маршрути залишаються дорогими, і деякі країни відмовляються від експорту та транзиту.

Деякі трейдери висловили зацікавленість у продовженні поставок у Чорне море, навіть якщо угода провалиться, хоча для цього знадобиться схвалення військових і уряду.