Зерновий термінал Кілія добивається анулювання чинності приватизації Усть-Дунайського порту — ЗМІ

На початку 2023 року був приватизований Усть-Дунайський порт, розташований у Кілії на річці Дунай. Його новим власником стала компанія «Еліксір Україна» з Вінниці, яка придбала порт за 201 млн грн. Але через помилку ФДМУ в оформленні документів на приватизацію, виявилося, що частина Усть-Дунайського порту перебуває в приватних руках й власники добиваються анулювання чинності торгів через суд.

Про це повідомляє видання ОДЕСА.Comment.ua.

«Разом з ПДВ та комісією 3% Prozorro загальна сума, яку покупець виплатив, становила майже 250 млн грн. Новий власник зобов'язався виплатити заборгованості заробітної плати, зберегти робочі місця і в майбутньому модернізувати порт, розширити його функціонал та побудувати зерновий елеватор», — інформує видання.

За інформацією, на момент аукціону 94/100 частки комплексу будівель та споруд державної власності перебувало на балансі ДП «МТП Усть-Дунайськ», але 6/100 частки будівель та споруд перебувають у власності ТОВ «МВДК» та в оренді ТОВ «ЗТК».

«Компанія «Зерновий термінал Кілія» (ТОВ «ЗТК»), яка є другим співвласником порту, ініціювала судові справи, оспорюючи легальність продажу об'єкта, який знаходиться під їхнім контролем»,— йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що ФДМУ виставив на продаж автомобільну дорогу, яка веде до порту. Відповідно до закону вона не підлягала приватизації.

Схема об'єктів ЗТК в порту. Фото Comment.ua

Нагадаємо, наприкінці червня юрист компанії-переможця аукціону «Еліксир-Україна» розповів, що компанія досі не отримала придбані об’єкти у користування через відмову Фонду держмайна підписувати відповідний акт та відкриту кримінальну справу.