Усть-Дунайський порт досі не передали переможцю аукціона

«Еліксир-Україна» — компанія, що придбала на аукціоні Усть-Дунайський порт, досі не отримала придбані об’єкти у користування через відмову Фонду держмайна підписувати відповідний акт та відкриту кримінальну справу.

Про це заявив юрист компанії-переможця аукціону «Еліксир-Україна» у ході конференції, призначеною п’ятиріччю системи Прозорро.Продажі, пише «Економічна правда».

Акціон з продажу порту відбувся 17 січня. Переможець торгів, ТОВ «Еліксир Україна», за їхніми словами, сплатив за об’єкт 201 мільйон гривень — суму втричі дорожчу за стартову ціну у 60 млн грн.

«Інвестор готовий приймати об’єкт, інвестувати та розвивати вантажопотік, розвивати дунайське судноплавство в умовах того, що зараз зерновий коридор не працює,— розповідає юрист компанії,— Але є перепона — одразу порушується кримінальна справа зі зрозумілих причин».

За даними YouControl, власником ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ залишається Фонд державного майна. Порт складається з трьох активів: самого порту у м. Вилкове Одеської області, портопункту Кілія і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. 

Представники компанії відмовилися від подальших коментарів. Як свідчать дані судового реєстру, у 2023 році щодо порту було судове рішення щодо єдиної кримінальної справи № 947/19824/23. Проте компанія «Еліксир Україна» в справі не фігурує. 

Головною проблемою у компанії назвали те, що досі не був підписаний акт приймання-передачі об'єкта, і «відповідно інвестор не має можливості отримати об’єкт в експлуатацію та розпочати оперувати коштами». 

За словами представника «Еліксир Україна, регіональне відділення Фонду держмайна не підписує такий акт без згоди Антимонопольного комітету на концентрацію. У компанії вважають, що у даній справі така згода не є обов’язковою згідно закону, але допускають, що «чиновники хочуть перестрахуватися і цю згоду вимагають».

«А АМКУ розпочинає незрозуміле для нас як для покупця розслідування. І за характером питань, які ставляться — до покупця жодних питань немає. А питання до того, як держава виставила об'єкт на приватизацію. З точки зору того, як АМКУ ставить питання, під сумнівом в принципі сам проєкт»,— заявив представник компанії.