Заходи суден в порти Одеси поза зерновим коридором поки що неможливі — Васьков

В Україні розглядають варіант експорту зерна через порти Одеси поза рамками «зернового коридору». Однак на сьогодні цей план поки що не має реальних контурів.

Про це говорили на Зерновому клубі УЗА під час зустрічі з медіа.

«Для того, щоб судна заходили без дії Зернової угоди, в Україні прийняли фонд страхування цих кораблів. Є поправка в бюджет для використання цього фонду, але стосовно конкретних способів роботи, поки що я відповісти не готовий. Тому що це справа не тільки нашого відомства»,— так відповів на питання стосовно цього такого розвитку подій заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

За його словами, якщо раніше зерновий коридор працював не ефективно, то останні два дні він зовсім не працює.

«Росія останні два дні жодного судна на інспекцію не зареєструвала. Тобто з першого травня до позавчора в середньому два судна на вхід за три доби вони реєстрували і брали участь в інспектуванні, а останні дві доби — 0 суден»,— говорить Юрій Васьков.

За його словами, зараз біля 30 суден чекають на вхід, деякі біля 3,5 місяців. Тому є потреба відкриття глубоководних портів через інші сценарії та механізми.

«Можливість така є, але вона повинна бути дуже ретельно відпрацьована, тому що це не тільки питання комерційні, або логістичні, це і питання безпеки, тому що Україна знаходиться в стані війни. Тому коли і яким чином можна буде працювати за альтернативним сценарієм, ми скажемо, коли всі структури, що задіяні, будуть до цього готові»,— підкреслив зам міністра інфраструктури.  

В свою чергу член ради директорів, генеральний директор агрохолдингу «Кернел» Євген Осипов зазначив,, що «Кернел» готовий брати участь в експорті зерна через порти Великої Одеси без зернового коридору, але як і в яких форматах це буде, залежать від Мінінфраструктури та від наших військових.

«Коли буде розроблений алгоритм можливості заходу у порти, тоді ми будемо розглядати цей шлях»,— зазначив Євген Осипов.