Економічна доцільність перевезень зернових культур коридором втрачає сенс — думка

Зерновий коридор з 9 травня фактично не працює. Економічна доцільність перевезень агропродукції Зерновим коридором втрачає сенс, бо простій суден, який може тривати місяцями, «з'їдає» все.

Таку думку висловив президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко у Facebook.

Він зазначив, що середня кількість суден, які прибували за день до 3-х портів Великої Одеси (Одеса, Чорноморськ та Південний) в рамках Зернової ініціативи постійно зменшувалася з 5,9 судна на день у вересні 2022 року до 1,9 у квітні 2023 року.

Віктор Берестенко також в цілому змалював ситуацію в зерновій логістиці на даний момент:

  • Збитки інфраструктурі пробили позначку в $50 млрд;
  • Обсяг перевезень зменшився вдвічі (з 621 до 318 млн тонн);
  • Обсяг середньодобової передачі зерна після введення обмежень країнами ЄС на західному кордоні становить 14 вагонів/добу, у квітні — 28 вагонів/добу; березні — 58,19 вагона/добу;
  • Порти Дунаю показали збільшення обсягів перевалки у 2-13 разів.

Крім того, за словами спеціаліста, правоохоронні органи продовжують надсилати митникам доручення на затримку (огляд та переогляд) товарів.

«Якщо за весь минулий рік їх було близько 1100, то за січень-квітень поточного — вже більш як 3000. Все це — затримки на кордоні, створення умов одним та перешкод — іншим…» — повідомив президент Асоціації міжнародних експедиторів України.

Нагадаємо, експерт вважає, що в новому сезоні ціни на оренду вагонів-зерновозів будуть низькими, і рекордні доходи 2022 року від оренди вагонів-зерновозів обернуться для вагоновласників втратою джерела цих доходів у 2023 році.