В новому сезоні ціни на оренду вагонів-зерновозів будуть низькими — думка

Зменшення обсягу врожаю, надлишок рухомого складу та перехід значних об'ємів зернової вантажної бази Укрзалізниці на приватний автотранспорт обумовлять суттєве зниження вартості оренди вагонів-зерновозів у 2023 році. Ціна оренди вагона-зерновоза цього року буде мінімальною, в межах 500 грн на добу.

Такий прогноз озвучив Rail.insider член Комітету з логістики ЄБА Юрій Щуклін.

На думку експерта, зміна структури агровиробництва і перерорієнтація аграрної логістик на інші напрямки та інші транспортні засоби призведе до відсутності ажіотажного попиту на вагони УЗ.

«Як я і попереджав ще на початку року, рекордні доходи 2022 року від оренди вагонів-зерновозів обернуться для вагоновласників втратою джерела цих доходів у 2023 році. І найбільше постраждає від цього Укрзалізниця. Адже її аграрна вантажна база перейшла на автотранспорт, і немає передумов її повернення, оскільки власники автомобілів-зерновозів прагнутимуть амортизувати свої витрати. Незалежно від того, які залишаться сухопутні або морські коридори для експорту, зерна все одно буде менше. А вагонів для перевезення майбутнього врожаю — на 9–10 тисяч більше, ніж треба. Я впевнений, що ціна добової оренди вагона-зерновоза до кінця 2023 року буде мінімальною за всю історію і становитиме в межах 500 грн. Це буде важкий рік для вагоновласників», — констатує експерт.

Юрій Щуклін вважає, що втрата власної аграрної вантажної бази спонукатиме Укрзалізницю змінювати ціноутворення та структуру послуг. А профіцит вагонів стимулюватиме приватні вагонні парки укладати з аграріями довгострокові взаємні зобов’язання, коли власник зерна гарантує наявність вантажу, а вагоновласник — наявність рухомого складу за фіксованою вартістю на певний період. Це убезпечить аграріїв від наслідків можливого зростання фінансового навантаження на приватні вагонні парки з боку Укрзалізниці.