На Україну чекають складні переговори з ЄС щодо зняття обмежень на експорт аграрної продукції — Сольський

З новим урожаєм публічні причини, через які країни Східної Європи ввели обмеження на екпорт українського зерна, збільшаться. І на Україну чекають складні переговори з ЄС, аби змінити ситуацію з забороною експорту.

Про це в інтерв'ю Бізнес.Цензор розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

«Треба пояснювати, що нове зерно це не основна причина зниження цін. Зараз ведуться непрості перемовини і будуть ще, проте що буде після 5 червня я не можу наразі сказати. Зараз вони публічно роблять заяви, що вони хотіли б подовження обмежень», — сказав Микола Сольський.

Він додав, що переговори з Європою будуть проходити ще й в контексті вступу України до ЄС.

«Треба прийняти, що це так є, в Євросоюзі кожен максимально намагається відстояти своїх. В них так функціонує політична система, демократична система так функціонує, вони дивляться, як реагує виборець. Завжди результат переговорів в 90% випадків, це компроміс чогось. Наш досвід це свідчення того, що ми близько до Європи. Я б вважав, що це так треба сприймати. А не ображатись», — говорить міністр.

Микола Сольський зазначив, що і переробна промисловість, і логістика цих 5 східно-європейських країн, що ввелии обмеження екпорту аграрної продукції з України, добре заробили на українському зерні.