5 сусідніх країн заявляють, що блокування поставок українського зерна неефективне і недостатнє

Аграрні міністри Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини знову звернулися до Єврокомісії з приводу блокування поставок українського зерна. З ініціативи Польщі надіслано спільний лист, в якому йдеться, що рішення про тимчасову зупинку імпорту від 2 травня 2023 року може виявитися неефективними та недостатніми.

Про це повідомили в міністерстві сільського господарства і розвитку села Польщі.

У зверненні також звертають увагу, що заборона на імпорт не поширюється на товари, імпортовані за контрактами, підписаними до набрання чинності цією постановою, тобто до 2 травня 2023 року.

«Тому міністри закликають Єврокомісію знайти вихід із цієї ситуації, запропонувавши відповідні юридично обов’язкові механізми», — йдеться в листі.

Також підписанти листа закликають Єврокомісію проводити постійний моніторинг імпорту чутливих сільськогосподарських та харчових продуктів з України та, за необхідності, оперативно запроваджувати превентивні заходи. Крім того, міністри закликають адаптувати рівень підтримки ЄС до фактичних втрат аграріїв та залучити додаткові кошти для субсидій.

Раніше, 2 травня, Єврокомісія ухвалила тимчасову заборону імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України у п'ять країн. Пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику не можна імпортувати в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину.