На Харківщині затримали працівника Держспоживслужби, який вимагав хабарі у експортерів зерна

Працівники СБУ затримали учасників корупційної схеми у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Харківській області, які систематично вимагали гроші з представників українських компаній-експортерів.

Про це повідомили в СБУ.

Зазначається, що незаконну діяльність організував начальник одного з управлінь Держспоживслужби разом з одним з інспекторів.

«За хабарі посадовці обіцяли аграріям «безперешкодну» видачу фітосанітарного сертифіката відповідності сільгосппродукції.Сума «данини» становила 100 дол. за одну вантажівку з товаром.У випадку несплати погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури щодо отримання дозвільних документів», — повідомили в Службі безпеки.

В ході викриття працівники СБУ задокументували два епізоди одержання хабарів за «сертифікацію» 20 фур з зерном.

Про підозру повідомили організатора схеми за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Оголосили підозру його спільнику тільки планується.

Також в СБУ зазначили, що триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Учасниками схеми загрожує до 10 років тюрми.