Кубраков назвав кроки для збільшення пропускної спроможності Дунайських портів

Щоб сповна реалізувати потенціал Дунайських портів, треба інвестувати в їх розвиток не менше $120 мільйонів. Разом з тим держава планує ряд заходів для покращення пропускної спроможності, а саме — покращення залізничної та автомобільної логістики до портів.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

«...Критично необхідною є участь бізнесу. Так, 17 січня Фонд держмайна України на онлайн-аукціоні успішно віддав на приватизацію державний стивідорний порт Усть-Дунайськ.... Міжнародні партнери також готові інвестувати в порти Дунайського регіону. Зокрема, стартував спільний проєкт Міністерства інфраструктури та ЄБРР з дослідження експортної логістики у Бессарабії», — вказав Олександр Кубраков.

Повномасштабна війна дала поштовх розвитку портів на Дунаї як альтернативних шляхів заблокованому Чорному морю. Звільнення острова Зміїний, днопоглиблення та покращення інфраструктури до портів збільшило їх пропускну спроможність.

«Внаслідок усіх цих кроків у березні цього року встановлено абсолютний місячний рекорд вантажоперевалки — 2,8 млн т, і добовий рекорд — 93,8 тис. т», — наголосив міністр.

Олександр Кубраков перелічив наступні кроки для покращення доступу до портів Дунаю:

  • проїзд без зупинки територією України між пунктами пропуску «Фрікацей — Етулія» та «Рені — Джурджюлешть», що сприятиме збільшенню обсягу вантажів, які перевозять залізницею,
  • модернізація ділянок доріг до Дунайських портів та під'їзних шляхів до пунктів пропуску на кордоні з Молдовою загальною протяжністю майже 40 км,
  • модернізація КПП Рені (відновлення під'їзних шляхів, будівництво окремої смуги для вантажівок, встановлення системи сканерів, електронної черги тощо).