Українські аграрії значно зменшують площі під кукурудзою

Ціни на кукурудзу не покривають витрат, а логістика «з’їдає» прибуток, кажуть аграрії. На додачу до цього ціна на сушіння зерна у 2022 році зросла на 50%. Якщо ще влітку природній газ був близько 25-30 тис. грн за кубічний метр, то він піднявся до 50 тис. грн. З цих причин площі під культурою почали зменшувати навіть в холдингах.

Про це пише видання Superagronom.com.

«Кукурудзу неможливо продати за вигідну ціну. Багато витрачається на доведення зерна до кондиції і логістику. З кукурудзою вигравав в сезоні лиш той, хто має власну сушарку», — прокоментував керівник агрономічного відділу A.G.R. Group Олександр Аракелян. 

У HarvEast повідомляли про намір втричі зменшити площі під кукурудзою — до 5 тис. га. Натомість більше сіяти гірчиці і льону. 

Зменшує посівні площі і НІБУЛОН, що пов’язано з ціновими очікуваннями на товарні партії зерна в цьому році. Розраховують на валовий збір кукурудзи 35,5 тис. т. 

У «Контінентал Фармерз Груп» планували зменшити площі під кукурудзою з 15% до 10% через побоювання виникнення дефіциту елеваторних потужностей. Минулого року збільшували площі під цукровим буряком і гречкою.