У Cygnet поділилися досвідом зберігання зерна в полімерних рукавах

В Cygnet в рукави закладають від 30 тис. т до 180 тис. т кукурудзи. Зокрема, найбільший об’єм на елеваторі у с. Андрушки закладали у 2021 році — 108 тис. т у 501 рукав. А найменший об’єм у минулому році, бо був неврожай — 23 тис. т у 108 рукавів. 

Про свій досвід представники компанії розповіли у матеріалі Latifundist.com Cygnet Agrocompany: Одна із переваг зберігання зерна та силосу в полімерних рукавах — від­сутність за­моро­жених кош­тів.

Під майданчик для рукавів вибирають найближче від елеватора поле після свіжозібраного врожаю (мінімальне плече 5-7 км). Ділянку дискують (забирають стерню) та вирівнюють, щоб не було борозен. Щодо стерні, то її обов’язково потрібно прибрати з поля, бо вона є пожежонебезпечною.

Рукави закладають на відстані один від одного близько 1,5 м. Спеціалісти радять найкраще рукава розміщати вздовж нахилу — це забезпечить природний «дренаж». Тоді під час дощу чи танення снігу він не буде лежати у воді.

У Cygnet  розповідають, що намагаються довго не тримати зерно в рукавах.

«Зерно із рукавів ми починаємо вибирати, як тільки з’являється вільне місце в силосах. Можемо, наприклад, закласти рукава в середині листопада, а вже в кінці листопада вибирати. Чому так швидко? Бо у нас маршрутний елеватор на 60 тис. т (під кукурудзою 40 тис. т в чотирьох десятитисячниках). За 48 годин ми вантажимо 50 вагонів. Один маршрут — це 3,5 тис. т кукурудзи. За місяць ми вантажимо 7 маршрутів, а отже звільняється 2,5 силоси», — коментує начальник елеватора «Сігнет-Центр» у с. Андрушки Сергій Гуцулюк.