Причина зростання європейських цін на зернові не у вартості українського збіжжя — Сольський

Україна торгувала з Європою завжди і це були суттєво великі цифри. Основна причина зростання цін на зернові у війні, яку розв'язала росія проти України та багатьох інших факторах.

Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час онлайн виступу на засіданні Ради ЄС з питань сільського господарства та рибальства.

Він підкреслив, що за останні 2 місяці котирування падають вниз всупереч очікуванням фермерів усіх країн. І не через українське  зерно, а через прогнози дуже великого врожаю з Бразилії. Цей фактор тисне на ринки можливо сильніше ніж експорт з України.

 «Ми бачимо стрімке зростання обсягів бразильського виробництва і експорту, що при повільно зростаючому попиті суттєво тисне на ціни. Ми щиро раді за колег з Південної Америки, але невже виходячи з останнього досвіду, тепер треба закрити можливості експорту і Бразилії аби світові ціни знову розвернулися в сторону зростання?», — звернувся до європейських колег Микола Сольський.

Він наголосив, що Європа потребує українського зерна, кукурудзи, шроту та іншої продукції, українські товари корисні для європейського ринку. Зокрема, український імпорт до Польщі приніс чимало вигоди не лише Україні, а й самій Польщі. Експорт м'яса і молочних продуктів за минулий рік зріс на 37%.

«Зерно з України посилило конкурентоспроможність польських виробників. Тож бізнес сусідньої країни зростав, використовуючи й українську сировину в тому числі. Зокрема, у 2022 році виробництво курятини у Польщі зросло на 8.2% у порівнянні з 2021 роком. Польща стала одним з лідерів серед країн ЄС по експорту курятини в треті країни. У 1 кварталі 2023 року Польща продала Україні 10,5 тисяч тонн курятини, а Україна Польщі — 4 тис тонн, що в 2,5 разів менше», — підкреслив Микола Сольський.

Крім того, за його словами, на українському зерні заробили трейдери, перевізники, порти.

Він наголосив, що аграрна торгівля між Україною та ЄС це продовольча безпека для держав-членів ЄС, які потерпіли від минулорічної посухи. Це ефективність тваринництва у Німеччині, Нідерландах та інших лідерах тваринництва, наголосив Міністр агрополітики. Він також зауважив, що зараз необхідно досягти спільного взаємовигідного рішення шляхом дискусій та переговорів.

Сольський висловив сподівання на виважене рішення Єврокомісії.