У НІБУЛОНі розповіли, скільки елеваторів потребують розмінування

Склади компанії в Снігурівці

На сьогоднішній день вибухонебезпечними предметами  у компанії «НІБУЛОН» забруднено ряд філій та елеваторів. Компанія не може вести діяльність на філіях «Сватівська», «Троїцька», «Новопсковська», «Біловодська» та «Старобільська», а також на елеваторах — філіях «Козацька», «Голопристанська», «Кам’янка-Дніпровська» і ТОВ «Старобільський елеватор».

Про це повідомила пресслужба «НІБУЛОН».

Загальна площа території, яку потрібно розмінувати, складає близько 25,5 тис. га, що складає майже 30% земельного банку «НІБУЛОНу».

«Розмінування об’єктів розпочнеться, як тільки «НІБУЛОН» отримає сертифікат на нетехнічне обстеження територій (НТО). Це перший і один із найважливіших етапів гуманітарного розмінування»,— йдеться в повідомленні.

У компанії розраховують, що отримання сертифікату на НТО дозволить розпочати очищення орних земель філії «Снігурівська», загальна площа якої складає 5,5 тис. га, вже найближчим часом

Компанія також планує закупити власні машини для розмінування, які частково автоматизують процес та доповнять копітку ручну працю групи саперів у складі з п’яти осіб.

Розмінування ускладнюється постійними обстрілами з боку армії рф. Наприклад, у ніч на Великдень ворог випустив у бік м. Снігурівка 11 ракет С-300 та 7 дронів-камікадзе «Шахед». Якщо припустити, що ця територія вже була обстежена й повністю очищена від вибухонебезпечних предметів, то після великоднього обстрілу її потрібно інспектувати повторно.