Реєстрацію та інспектування суден зерновим коридором відновили — Кубраков

Україна та Туреччина погодили поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям «зерновим коридором». 

Про це повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Він зазначив, що з 10 квітня росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту та відмовилась працювати за планами українських портів. Через це не вдавалося складати інспекційні плани. Вхід нових суден фактично зупинився.

«За останні два дні 17-18 квітня не було складено інспекційного плану та не проведено жодної інспекції в територіальних водах Туреччини. 18 квітня українська сторона запропонувала провести хоча б 2 інспекції вихідного та 2 інспекції вхідного флоту. Ця пропозиція була підтримана також турецькою стороною, але не була реалізована через позицію росії. Вимоги контролювати та втручатися в роботу українських портів є неприйнятними для нас», — написав Олександр Кубраков.

Віцепрем'єр-міністр наголосив, що інспекції суден будуть поновлені, та продовжуються робочі консультації з ООН та Туреччиною щодо повноцінного виконання зернової угоди з дотримання зобов’язань всіх сторін та процедур СКЦ.