Україна понесе значні втрати через заборону агроекспорту в сусідні країни — Гетьманцев

Україна нестиме значні втрати через ембарго на експорт своєї с/г продукції до сусідніх країн ЄС. І втрати значно посиляться у випадку тимчасової заборони на транзит і фактичну зупинку «Шляхів солідарності».

Про це повідомив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради.

У першому кварталі 2023 року на 4 прикордонні країни — Польщу, Угорщину, Румунію, Словаччину — припадало 28% всього українського аграрного експорту, в тому числі 27% — по зерну і олії. 

Він зазначив, що на Польщу та Угорщину, які вже заборонили імпорт зерна з України,  припадало 12% від загального експорту українських зернових і олії.

«Втрати в експорті будуть більшими у випадку приєднання до заборони інших прикордонних країн, насамперед Румунії, яка за підсумками 2022 року стала другою країною після Польщі за вартістю українського експорту аграрної продукції, в тому числі країною №1 за обсягами експорту зернових. Зокрема за підсумками минулого року, експорт зернових в Румунію збільшився майже в 700 разів, а сама країна імпортувала 1/7 всього експортованого нами збіжжя», — написав Данило Гетьманцев.

Нагадаємо, Словаччина вслід за Польщею та Угорщиною зупинила імпорт української агропродукції.