17 квітня рф знову заблокувала інспекції суден у зерновому коридорі

росія знов заблокувала інспекції суден в Босфорі 17 квітня. Інспектори з боку рф формують власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, через це вчора не вдалося скласти інспекційний план.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Зазначається, що російська сторона в СКЦ припинила реєстрацію суден, які подають українські порти.

«Натомість росіяни формують їх власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що повністю протирічить умовам Ініціативи та неприйнятно для України. В результаті вже вдруге за 9 місяців роботи «Зернової ініціативи» не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування «зернової ініціативи», — зазначили у повідомленні.

Також повідомляється, що з квітня російські представники СКЦ нав’язують власні критерії визначення конкретних суден, що братимуть участь у Ініціативі.

«Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту «Південний»», — повідомили в Міністерстві.

Наголошується, що намагання встановити контроль над кількістю кораблів та напрямками роботи флоту порушує міжнародні норми та домовленості «зернової ініціативи».