Румунські фермери вимагають від влади заборонити транзит та імпорт зерна з України

Румунські фермери вимагають від влади заборонити транзит та імпорт зерна з України на період з 15 червня 2023 року до 15 березня 2024 року. Якщо цього не буде зроблено, фермери погрожуюють розпочати 7 червня масштабну загальнонаціональну акцію протесту.

Про це заявили в Альянсі сільського господарства і співробітництва (ААС), пише румунська Adevarul.ro.

Фермери закликали президента Румунії, прем'єр-міністра, голів місцевих партій та міністра сільського господарства «представляти інтереси Румунії жорсткіше і вжити всіх юридичних кроків і дипломатичних заходів, які запроваджуються для заборони транзиту та імпорту сільгосппродукції з України в період з 15 червня 2023 року по 15 березня 2024 року».

У зверненні Альянсу стверджується, що с/г ринок був сильно порушений на шкоду румунським фермерам. І через те у 2023 році багато аграріїв будуть змушені закрити ферми через високі витрати на вирощування зерна і перспективи подальшої реалізації продукції за цінами, нижчими за собіватість.

Також у зверненні АСС зазначається, що сума в €10 млн, яку Єврокомісія виділила на пом'якшення збитків, є незначною.

«Ці кошти максимум можуть бути переспрямовані на відновлення, бодай частково, дорожньої інфраструктури, пошкодженої інтенсивним транзитом українських товарів», — заявили в АСС.

Нагадаємо, вчора, 11 квітня, роботу Зернового коридору було призупинено. Через саботаж із боку представників РФ в СКЦ інспекцій суден не проводилося. А експорт українського зерна до Польщі призупинено до нового сезону.