Депутати пропонують страхувати експорт агропродукції

У Верховній Раді України 27 березня був зареєстрований законопроєкт «Про страхування експорту агропродукції (рег.№9146).

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат України Сергій Лабазюк.

«Разом з Головою Аграрного комітету Олександр Гайду та колегами з різних фракцій зареєстрували зміни до чинного механізму. Ми всі підтримуємо, що ЕКА має страхувати товари з високою доданою вартістю, але є реалії.  На період війни пропонуємо дозволити застосування механізмів ЕКА до пшениці, сої, олії (до речі, продукт переробки), макухи тощо. Передбачаємо страхування від логістичних ризиків, викликаних війною у формі компенсації до 85% штрафу (пені), викликаних простроченням постачання»,— написав Сергій Лабазюк.

Він пояснив, що через воєнний збій логістики іноземні покупці часто виставляють штрафи (пеню) за прострочення поставки. Ці суми лягають на плечі виробників.експорт.

Також однією з причин є те, що Закон України «Про фінмеханізми стимулювання експорту» досі не мав жодних «воєнних коригувань». Відповідно до нього — більшість УКТ ЗЕД агропродукції заборонена до страхування.