Румунія та Польща хочуть поставити під контроль ЄС експорт зерна з України: бояться демпінгу

Румунія та Польща планують обговорити з Європейською комісією механізм відстеження експорту зерна з України, щоб уникнути спекуляцій.

Про це заявив прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке на пресконференції з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, пише delo.ua з посиланням на румунське видання Agerpress.

Румунський прем'єр повідомив, що обговорив з польським колегою «аспекти», пов’язані з тим, як експорт зернових та інших продуктів з України вплинув на румунських, польських та виробників інших країн.

«Ми разом працюємо над підходами, які потрібно обговорити з Європейською комісією, та тим, якими мають бути механізми інструменталізації відстеження експорту з України і, звичайно, кінцевого пункту призначення, щоб уникнути цих спекуляцій і того, що демпінгові ціни вплинули на фермерів, сільськогосподарських виробників у нашій країні»,— зазначив Чуке.

У свою чергу Моравецький додав, що вони борються разом, щоб це зерно покинуло їхні країни, та, щоб ЄС ефективно допомагав їм у здійсненні торговельної політики, яка "відповідає стратегічним інтересам України та Центральної Європи, а також економічним інтересам Польщі та Румунії.