В Україну екстрадували колишнього керівника ДПЗКУ

13 березня з Литви екстрадували колишнього очільника правління «Державної продовольчо-зернової корпорації України». Він підозрюється у завданні збитків на понад $60 млн.
 
Про це повідомили на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в Facebook.
«Слідством встановлено, що протягом липня-жовтня 2014 року посадовці державної зернової корпорації, серед яких і голова правління, спільно з представником міжнародного зернотрейдера організували укладення та виконання зовнішньоекономічних контрактів щодо продажу зернової продукції ПАТ «ДПЗКУ» за заниженими цінами підконтрольним підприємствам. Зерно через низку суб’єктів господарювання на умовах післяплати було поставлено в Саудівську Аравію. Проте кошти так і не були сплачені», — йдеться в повідомленні.
Ексголова правління ДПЗКУ перебував у розшуку з березня 2017 року. Після затримання 31.10.2019 він намагався отримати притулок у Литві, однак отримав відмову. Після рішення про екстрадицію, підозрюваний оскаржував його нібито через небезпеку, спричиненою повномасштабним вторгненням рф. Попри це, через 4 роки судових слухань, особу все ж таки екстрадовано до України.
«Провадження стосовно радника голови правління ПАТ «ДПЗКУ» та представника міжнародного зернотрейдера наразі перебувають на розгляді в суді. Ще два фігуранти провадження пішли на угоду зі слідством та сплатили завдані ними збитки у сумі $60 тис. Крім того, у розшуку перебуває ще один підозрюваний у справі», — зазначили в прокуратурі.