Україна хоче продовжити зерновий коридор на рік — Ольга Трофімцева

Україна розпочала перемовини про продовження «зернового коридору». Позиція уряду полягає в тому, щоб продовжити ініціативу не на 120 днів, а на рік, а також включити в неї порт Миколаєва.

Про це розповіла пані посол з особливих доручень МЗС України Ольга Трофімцева.

«Відкриття Миколаївського порту потрібне вже. Бо, навіть якщо його й включать в угоду в березні, то це не означає, що кораблі зможуть туди зайти відразу. Спочатку доведеться витратити багато часу на розмінування великої площі моря», — пояснила Ольга Трофімцева.

Експертка зазначила, що йти на умови рф непотрібно. Росіяни продовжують намагатися послабити санкції і отримати дозвіл на експорт власної агропродукції і добрив.

«Йти на їхні умови немає сенсу. Вони й так не дотримуються жодних зобов’язань в рамках договорів. Російські інспектори саботують «зерновий коридор». Це звична для них тактика. Наприклад, у лютому через них понад 140 кораблів стояли біля портів Одеси і не могли зайти на завантаження», — зазначила Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, експорт українського та російського продовольства необхідний для глобальної продовольчої безпеки — генсек ООН.